Førstemann til mølla 

Forvirret og overrasket vandrer du ut av advokatens kontor.
«En konkurranse? Hvordan endte jeg opp i en konkurranse? Millionarv? Ja, vel, da er det vel bare å dra hjem å pakke kofferten.»

Hva er Førstemann til mølla?

Førstemann til mølla er gitt ut av Dovregubbens Hall, og jeg vil begynne med å takke dem for at de sendte det til meg.

I Førstemann til mølla skal du reise rundt i Norge, og det gjelder det å være flink til å planlegge. Din fjerne slektning professor Dahl er har nemlig gått bort. Han har laget en konkurranse hvor premien er hans ikke så rent lille formue. Bevis at du er flinkest til å finne gode reiseruter, så er arven din.

Kartet du spiller på, er fra Trondheim og sørover. Hver spiller får utdelt et gitt antall steder med severdigheter. Disse er fordelt på fire farger, hvilket gjør at målene garantert blir spredt over hele kartet. Selve målet for spillerne er å få besøkt de utdelte severdighetene og i tillegg samle sammen gullbilletter. Antall severdigheter og gullbilletter varierer i forhold til antall spillere.

 


 

En dyr reise

Det er dyrt å reise rundt i Norge. Prisene starter fra 50 kroner for en bussbillett til 1000 kroner for en flybillett. Du må også betale for hver gullbillett. Penger er en viktig del av spillet, så pass på at du alltid har nok. Måten spillerne tjener penger på, er å utføre oppdrag som ligger tilgjengelig for alle spillere. På slutten av hver runde får alle som har klart et oppdrag, utbetalt pengesummen for oppdraget. Skulle flere personer ha klart samme oppdrag, blir summen fordelt mellom disse spillerne. Dette kan til tider skape litt frustrasjon for det er vanskelig å huske på hvor langt hver person har kommet med hvert spesialoppdrag.

Spillet går over flere runder. Hver runde har hver spiller ti poeng som de bruker til å flytte rundt på kartet. På slutten av hver tredje runde begynner en ny dag. På starten av hver dag skjer det to ting: Prisen på gullbillettene øker, og det kommer et nytt nyhetskort i spill. Disse nyhetskortene påvirker hvordan du spiller hver dag i spillet, på forskjellige måter. Det kan for eksempel oppstå køer, komme tilbud på forskjellige reiser og andre ting.

Hva får du i esken?

Esken inneholder et spillbrett som viser områdene du kan reise til.
Papirpenger i verdiene 50, 100, 200, 500 og 1000.
En bunke med gullbilletter.
Syv trebrikker. En med farge for hver av de fem spillerne og to i umalte som brukes til å markere hvor du er i forhold til dagssyklusen og hvor mange dager det er spilt gjennom.
Tre bunker med kort. Standardoppdrag, spesialoppdrag og nyheter.
Brikker for alle severdighetene.

 


 

Hvordan gikk det da vi spilte Førstemann til mølla?

Jeg tok med meg spillet til Rjukan brettspillklubb. Her fikk jeg med meg Ann-Elisabeth, Jostein, June og Nickhil på en runde med reiser gjennom Norge. Vi starter ganske spredt på kartet. Noen av spillerne startet rett ved et par av oppdragene og fikk et godt forsprang på oss andre i forhold til økonomi. Den første dagen gikk litt sakte, og i snitt hadde hver spiller klart å besøke to områder av de åtte områdene vi måtte besøke. For å gjøre det hele enda treigere sier det første nyhetskortet at all busstrafikk kommer til å gå i hav hastighet gjennom hele dag to på grunn av. Noen av oss klarer å samle inn litt flere oppdrag og tjener litt penger. Uværet fortsetter gjennom dag tre. Fjellovergangen over Hardangervidda mellom Eidfjord og Geilo blir derfor stengt. Heldigvis er det ingen av oss som trenger denne strekningen. På slutten av runde tre klarer vi noen av spesialoppdragene. Jeg klarer et spesialoppdrag som krever at du bruker alle fem reisemuligheter, Jostein klarer å besøke Lillesand, Åsane, Dombås og Askim og Nickhil klarer å reise fra Oslo til Rosendal og tilbake igjen. I løpet av spillet klarer vi flere av disse, men jeg har ikke lyst til å røpe flere kort. Etter runde fem begynner gullkortene å bli veldig dyre. Jeg satset på disse framfor å besøke steder i starten av spillet og ligger med en god ledelse der. Jostein har også mange gullbilletter og mangler ikke mye før han har alle stedene sine også. De andre ligger litt bak, men ikke langt. I det jeg skal til å starte runden som kommer til å gi meg seieren, oppdager jeg noe forferdelig. Jeg har ikke nok penger til å reise ditt jeg må for å vinne spillet. Jostein derimot har mer enn nok og sikrer seg på den måten seieren. Gratulerer Jostein. Godt spilt.

 


 

Konklusjon

Førstemann til Mølla er et morsomt spill. De har noen gode løsninger for måten du reiser rundt på. Nyhetene skaper naturlige utfordringer som til tider kan være like frustrerende som de er i virkeligheten. Pengene i spillet minner mye om monopolpenger, men ellers har spillet gode komponenter og deler. Dessverre er mangelen på noen hjelpeelementer med på å trekke spilleopplevelsen ned. Det meste funger faktisk veldig godt, men det er noe som mangler for å kunne huske hvem som har kommet hvor langt på hvert oppdrag. Spiller du med maksimalt antall spillere kan det bli vanskelig å huske hvem som har vært hvor siden de nye oppdragene kom ut. Det mangler noe som kan hjelpe til der. I noen tilfeller skapte dette en del frustrasjon, og det tok vekk en del av gjenspillbarheten til spillet. Selv om dette er den eneste betydelige feilen med spillet, skaper det frustrasjon gjør dette at du mister lysten til å spille spillet gjentatte ganger. Personlig løste jeg dette ved å ta noen markører fra et annet spill, som passet med fargen til hver spiller, og brukte disse til å vise hvem som hadde reist innom stedene på oppdragskortene (vi brukte denne løsningen når vi spilte med Rjukan brettspillklubb). Når dette var på plass, ble spillet veldig bra. Man kommer likevel ikke bort fra at det ikke skal være nødvendig å ta brikker eller deler fra andre spill for å gjøre det spillet du spiller, komplett. Spillet passer for alle. Det hjelper å være litt rask i hoderegning for å se om du har råd til turen du vil ta hver runde.
Spillet finner du her:
www.førstemann.no

Terningkast

  

Én kommentar

Victoria Larsen

30.12.2016 kl.19:01

Ønsker deg en fin kveld :-)

Skriv en ny kommentar

hits