Star Realms


 

Noen ganger kommer man over et spill som overrasker, men hvor ofte er det man finner noe som gjør det på nesten alle plattformer? Enten du vil ha et spill som du kan slenge på bordet og spille med opptil fem av vennene dine, eller om du vil ha et spill du kan spille på mobilen, nettbrettet eller på datamaskinen, så kan dagens spill nytes.

Jeg kommer nå først til å forklare hvordan selve spillet fungerer. Så vil jeg skrive om en gjennomspilling gjort med brettspillet. Til slutt vil jeg komme med to konklusjoner. En for det fysiske kortspillet og ett for den digitale versjonen.

Hva er Star Realms?

Star Realms er kortspill designet av Darwin Kastle og Rob Dougherty (Ascension Deckbuilding Game) og gitt ut av White Wizard Games. Dette er i likhet med Ascension et deck-building game. Et spill hvor du begynner med en liten kortstokk som du så utvider ved å kjøpe nye og bedre kort. Målet med spillet er å ødelegge motstandernes autoritet. I et normalt én-mot-én-spill begynner hver spiller med 50 autoritetspoeng og en bunke på ti kort. Spillerne begynner med å stokke disse ti kortene og legger dem med bildesiden ned. Dette danner hver spillers trekkbunke. Deretter trekker den første spilleren de tre øverste kortene mens den andre spilleren trekker fem. Etter første runde trekker du alltid fem nye kort når runden din er over. Du spiller alle kortene du har på hånden hver runde i den rekkefølgen du selv føler for. Når alle kortene du hadde på hånden, er spilt, samler du kortene du har brukt, og legger dem i bruktbunken. Trekk så fem nye kort, og det er nestemann sin tur. Når du trekker det siste kortet i trekkbunken din, stokker du bruktbunken og legger den som ny trekkbunke.

 



 

På bordet vil det ligge to bunker med kort. Én bunke med Explorers og én bunke med handelskort. Fra handelsbunken kommer det så til å bli lagt ut fem kort. Disse fem kortene utgjør «handelsraden» eller dette spillets marked. Hver gang et kort kjøpes, skal det umiddelbart legges ut et nytt kort fra handelsbunken slik at det alltid er fem kort i handelsraden. Kortene du finner her, består av to hovedtyper: Skip og baser.

Når du spiller et skip, blir det brukt én gang og så lagt i bruktbunken til spilleren som eier kortet. Når du spiller en base, blir den liggende foran spilleren helt til motspilleren ødelegger den. Det finnes to typer baser. Primærbaser og utposter. Utposter har en ekstra bonus. Disse må ødelegges før du kan fjerne flere av autoritetspoengene til motstanderen. Alle kortene i handelsbunken tilhører én av fire hovedfraksjoner. Disse har forskjellige egenskaper og bonuser. Du kan blande de forskjellige fraksjonene som det passer best for din spillestil. Det kan imidlertid være lurt å tenke på at mange av kortene gir ekstra bonuser om du spiller flere kort fra samme fraksjon i samme runde.

Så litt om de fire fraksjonene.

 

I framtiden har menneskene på jorden ikke lenger ledere sånn som vi kjenner nå. I stedet er det et stort firma som heter Trade Federation som leder alt. Disse reiser nå rundt i universet og leter etter gode ressurser og god handel. Kortene til Trade Federation har en blå ramme og et blått ikon øverst i høyre hjørne. Trade Federation spesialiserer seg på å generere store mengder handelspoeng og autoritetspoeng. De er med andre ord dette spillets «healer».

 

Alle Sci-Fi-spill trenger jo en skummel og slem tentakkelrase. I Star Realms er det «the Blobs». Selv om de fleste møtene mellom Blobs og mennesker ender i kamp, er det noen av dem som ønsker å drive handel med menneskene. Kortene er tydelig grønnfarget med grønn logo. Noe som passer bra for de slimete, grønne klumpene. The Blobs er best på å generere enorme mengder skade og kan fjerne uønskede kort fra handelsraden.

 

Dette er en gruppe mennesker som opprinnelig var en del av Trade Federation. Kolonier som valgte å reise lenger ut i universet enn TF møtte mer motstand fra The Blobs. Da TF nektet og komme til unnsetning valgte disse koloniene å slå seg sammen og trekke seg ut. Dermed ble Star Empire dannet. Kortene deres har gul ramme og logo. Star Empire er kamporientert, trekker mange kort og gjør at motstanderen må forkaste kort.

 

En gruppe mennesker som jobbet med gruvedrift rundt ytterkanten av galaksen. De ble tidlig avskjermet fra resten av menneskeheten på grunn av Blobs. De gjentatte angrepene fra Blobs gjorde at de var nødt til å bygge kraftige maskiner. Over tid har den lille gruppen mennesker blitt så avhengig av maskiner, roboter og teknologi at det har blitt deres religion. De har rød ramme og logo på kortene sine. The Machine Cult er i stand til å fjerne uønskede kort fra bunker og har et stort antall baser designet for å forsvare mot angrep.

Spillet har to forskjellige startpakker. Disse kan kombineres, og ønsker du å spille med flere enn to spillere, trenger du minst to. Skal dere spille med seks personer, må dere ha minst tre startpakker. Det er også en rekke tilleggspakker til spillet. Verken grunnspillet eller tilleggspakkene er så veldig dyre. Alle tilleggspakkene finnes også for den digitale versjonen.

 


 

Det finnes en rekke måter å spille spillet på. Her er kanskje den største forskjellen på fysisk og digital versjon. La oss begynne med den fysiske versjonen. Det er bare med denne versjonen det er mulig å være flere enn to spillere. Spillemåtene er forklart hver for seg.

Free-For-All

Dette er for tre til seks spillere. Første spiller trekker tre kort. Spiller nummer to trekker fire og alle de andre trekker fem kort som starthånd. De kan angripe hvilken spiller og hvilke baser de vil. Når noen går tom for autoritetspoeng, er de ute. Er du den eneste med autoritetspoeng, vinner du.

Hunter

Samme som Free-For-All, men du har bare lov til å angripe spilleren til venstre for deg, og basene til spillerne som sitter ved siden av deg.

Hydra

For fire eller seks spillere. Dere kan spille 2v2 eller 3v3. Alle spillerne har sin egen startbunke, men hver gruppe har felles autoritetspoeng. Alle i gruppen som starter, trekker tre kort mens den andre gruppen trekker fem kort. Spillere i samme gruppe vil spille samtidig og kan planlegge sammen hva de gjør. Basene som en spiller spiller tilhører den spilleren og beskytter bare den spilleren. Det er derfor lurt å passe på at alle spillere får noen baser inn i kortbunken sin. Er dere fire, så kalles det Two-Headed Hydra og gruppene spiller med 75 autoritetspoeng. Er dere seks, kalles det Three-Headed Hydra og gruppene har 100 autoritetspoeng.

Emperor

Dette er 3v3-spill. Spiller du denne versjonen av spillet, er du faktisk litt avhengig av hvordan dere sitter rundt bordet. Dere må sitte tre på den ene siden og tre på andre siden. Spilleren i midten på hver side er keiseren. Spilleren som sitter på hver side, er admiraler. Her har hver spiller sitt eget sett med autoritetspoeng. Keiserne har 60 og admiralene 50. Keiseren kan angripe hvilken motstander han vil, mens admiralene kan bare angripe spilleren som sitter rett overfor seg. Skulle en admiral slå ut spilleren på den andre siden av bordet, kan han nå angripe keiseren i stedet. Under hver spilleres tur kan de velge og bruke et handelspoeng til å flytte et kort fra sin bruktbunke over til bruktbunken til den han/hun sitter ved siden av. Når en keiser blir slått ut, vinner motstanderlaget.

Raid

For tre til seks spillere. En spiller er boss, resten er Raiders og samarbeider om å ta ham/henne ut. Spillet begynner med Bossen og går så videre rundt bordet med klokken. Bossen er avhengig av antall spillere, større makshånd og flere autoritetspoeng enn de andre spillerne. Raiders kan se på hverandres hender og diskutere hva de skal gjøre. Skade som en Raider gjør på en av basene til Bossen, vil ikke bli reparert før det er Bossen sin tur igjen. Derfor kan Raiderne samarbeide om å ta ut en base Bossen har satt opp. Om en Raider blir slått ut, kan vedkommende plassere ett av sine kort i hver av bruktbunkene til de andre Raiderne. Klarer de å slå ut Bossen, vinner de. Klarer Bossen å slå ut alle Raiderene, vinner han/hun.

Så over til den digitale versjonen av spillet.

Det er ikke nødvendig å gå i dybden for hver spillestil her. Én måte er å spille vanlig 1v1 mot noen over nett. Eller så kan du spille med en annen person på samme mobil, nettbrett eller datamaskin ved at dere sender den fram og tilbake mellom dere. Du kan også spille mot AI. Dette kan gjøres på vanlig måte eller ved historiedrevet kampanje.

Hvordan gikk det da vi spilte Star Realms?

Jeg og Chris setter oss ned og setter opp spillet. Vi spiller med alle tilleggspakker. Dette gjør at vi i tillegg til den vanlige startbunken på ti kort, også får to Gambit-kort. Disse kortene gir forskjellige bonuser du kan bruke én gang under spillet. Vi spiller også med noen nye kort i handelsbunken. Underveis i spillet kommer det til å dukke opp Events-kort. Disse kan gi kraftige bonuser eller skade spillerne. Jeg satser en del på Star Empire- og Machine Cult-kort. Dette gjør at jeg kan forme kortbunken min en del. Chris skaffer seg også noen Machine Cult-kort, men satser mest på Blobs og litt Trade Federation. På denne måten kan han gjøre mye skade og helbrede seg litt underveis. Jeg er heldig og får tak i mange baser/utposter. Det blir vanskelig for Chris å gjøre skade direkte mot meg. Jeg får gitt litt og litt. De gangene jeg ikke har noen baser ute, så treffer Chris hardt og jeg mister mange autoritetspoeng om gangen. Jeg klarer til slutt å vinne med bare tretten autoritetspoeng igjen.

 


 

Konklusjon (fysisk utgave)

Dette er et veldig godt kortspill. Det går raskt å lære nye spillere samtidig som det holder et høyt tempo. Har du flere grunnpakker (ligger på rundt 170,- for et sett), kan du spille dette med mange spillere. Det er også mange måter å spille spillet på, noe som skaper spennende funksjoner. Spillet er lite og lett å ta med når du skal ut å reise. Kortene har flotte bilder som virkelig viser massive konstruksjoner som beveger seg rundt i galaksen. I det store og hele et solid spill som jeg kan anbefale for alle som liker kortspill.

Terningkast

 



 

Konklusjon (digital utgave)

Den digitale motparten mangler litt for å nå opp til selve kortspillet. Online-biten fungerer dårlig og kan til tider bli for treg hvis du har blitt vant med kortspill som Heartstone og Elder Scrolls Legends. Den mest spennende delen av den digitale versjonen er nok eventyrene de tilbyr. Spillet er godt overført til den digitale plattformen sånn at det er lett å bruke funksjoner. Det ser pent ut og flyter bra uansett om du bruker smarttelefon, nettbrett eller datamaskin. Det er litt synd at det ikke fungerer bedre online for i så fall ville jeg ha spilt det mye.

Terningkast

 


 

Spillet kan lastes ned her:

  

#spillmagasinet #anmeldelse #spill #gaming #gamer #brettspill #boardgame #brettbart #starrealms





 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits