Melee 

Kongen er død. Kongeriket er i oppløsning. Borgerkrig har brutt ut. Hvem har rett til tronen? Fire slott ruster opp og gjør seg klare til å vise hvem som er mest verdig.

Hva er Melee?

Dette er et raskt strategispill for 2-4 spillere. Spillet er designet av Rikki Tahta (Coup) og gitt ut av La Mame Games. Målet med spillet er å kontrollere flest områder på slutten av spillets fire raske runder. Dette gjøres ved å sende styrker inn i forskjellige områder. Står en annen spillers styrker der fra før, må styrkene slåss. Soldatene dine gjør ikke dette gratis. Du må betale styrkene dine, og betalingen av styrker er også dette spillets kampmekanisme. Du har ikke så mye gull, og informasjon om hvor mye gull hver spiller har, skal alltid være synlig. Når du skal angripe, tar du alle myntene dine i hånden. Du velger hvor mye du vil betal styrkene dine uten at motstanderen kan se hvor mye du har valgt å legge i hånda, og holder resten skjult til kampen er over. Så gjetter motstanderen hvor mye du har i hånden. Gjetter de riktig, tapte du kampen. Gjetter de feil, vinner du kampen.

  

Spillet går i fire runder. Vår, sommer, høst og vinter. Våren starter med en forberedende runde. I denne runden får alle spillere 15 gull som de kan bruke til handel før spillet starter. Det vil også bli lagt ut noen spesialkort som spilleren kan by på. Disse kortene gir noen kraftige fordeler i spillet, men du vil ikke by for mye på dem siden det fort kan bli dyrere enn at det lønner seg i forhold til spillets lengde. Når alle forberedelsene er gjort, starter selve spillet.

  

Hver runde velger spillerne ett av de tre handlingskortene og utfører handlingene i rekkefølgen som er gitt. Den første spilleren først. Når alle har gjort det som står på handlingskortet deres, starter neste årstid. Vinter, som er siste runde, gir spilleren muligheten til å velge to handlingskort. Spilleren med størst landområde når vinterfasen er over, vinner. Du kan også vinne om du klarer å ta over slottet til en av motspillerne. Dette vil også automatisk avslutte spillet.

 Spillet kommer med tre spillebrett. Ett for to spillere, ett for tre og ett for fire. Brettene er godt balansert i forhold til antall spillere.

Hvordan gikk det da vi spilte Melee?

Vi har nettopp spilt gjennom en prøverunde og er nå klare for runde nummer to. Jeg spiller mot Filip og Ruben denne gangen, og vi ble alle overrasket over hvor godt spillet fungerte. Etter den forbedrende runden, fylt med intensive budrunder for spesialkortene, setter vi i gang. Vi starter alle veldig likt, men jeg velger å gå for kartets sentrum, de høye fjellene. Disse gir en fordel når jeg skal forsvare meg. Jeg får stå trygt der oppe, men områdene mine nede på slettene blir fort tomme. Heldigvis så velger Filip og Ruben å slåss mot hverandre. De har få styrker ute, og jeg kan presse meg utover områdene. Ved høstens slutt føler jeg at jeg ligger veldig godt an og kommer til gå av med seieren, men sånn skal det da ikke gå. Filip angriper fra den ene siden og spiser opp områdene mine. Han ligger nå i tet. Til slutt er det Rubens tur. Han klarer akkurat å få kapret ett område mer enn oss andre og vinner.

  

Konklusjon

Dette er godt og raskt spille som passer godt når spillerne må vente på noen, eller de bare har litt tid til overs. La Mame Games er et lite firma. Dette bærer komponentene preg av. Illustrasjonene er ikke så veldig gode, og delene er ikke av høyeste kvalitet. På en måte gir dette også spillet litt sjarm. Reglene er enkle, så det går fort å komme i gang med nye spillere. Det at alle spillets valg koster penger, er en god mekanisme. Alle valg må planlegges nøye, og det gir spillet dybde.

Terningkast

 

 

 

#spillmagasinet #anmeldelse #spill #gaming #gamer #brettspill #boardgame #brettbart #melee

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits