Age of War


 

- Ikke la dem komme inn! Spenn buene deres! Sikt! Skyt!
Pilene svever gjennom luften, men ikke en eneste pil treffer noe. Det er altfor sent. Slaget er tapt. Byen er tapt. Mens Uesugis soldater sikrer byen kan innbyggerne i Kiyosu bare stå maktesløse å se på.

Hva er Age of War?

Age of War er raskt lite spill utgitt av Fantasy Flight Games og laget av Reiner Knizia. Vet dere ikke hvem denne mannen er, anbefaler jeg å Google ham. Dr. Reiner Knizia er en av verdens mest suksessfulle spillprodusenter. Med over 600 forskjellige brettspill og bøker utgitt på over 50 språk kan man trygt si at han vet hva han driver med. Navnet hans på et spill er nesten en garanti for at det vil fungere. Det samme gjelder for Fantasy Flight Games. Jeg hadde med andre ord ganske høye forventinger til dette spillet da jeg skulle prøve det for første gang.

 Vi er tilbake i fortidens Japan. Det er borgerkrig, og de forskjellige grupperingene prøver å skaffe seg byer som kan gi dem makt og kontroll. Hver spiller er én av disse grupperingene. Hver av de 14 byene er representert med et kort, og disse kortene blir lagt midt på bordet. For å ta over en by trenger du styrker som matcher kravene på kortene. Dette gjøres ved hjelp av terninger. På hvert kort er det én eller flere rader. I en spillers tur triller han/hun alle de syv terningene og velger å plassere dem som passer på én av radene på ett av kortene. De resterende terningene blir kastet på nytt for å se om de matcher en annen rad på samme kort. Gjør de det, kan de plasseres på kortet. Gjør de ikke det, må du fjerne en terning og kaste de resterende for å se om de passer. Gjør dette til du enten har fylt alle rader på ett kort eller ser at du ikke klarer å fylle kortet. Fyller du kortet, er byen din og du legger den foran deg. Hvis ikke fikk du ikke noe denne runden.

 Hvis du får alle kortene av samme farge, får du en bonus. Snu alle de aktuelle kortene, og legg kortet med totalpoenget på toppen. Denne bunken kan ikke stjeles av andre spillere når du har alle kortene av en farge. Nesten alle kortene har en ekstra Daimyo Battle Line. Denne raden er kun aktiv når kortet ligger hos en spiller. Skal du stjele en by av en motspiller, må også denne raden fylles.

 


 

Når det siste kortet midt på bordet, er tatt over av en spiller, er spillet over. Spilleren med høyest total poengsum til slutt, vinner.

Hvordan gikk det at vi spilte Age of War?

Jeg, Filip og Ruben setter opp spillet og gjør oss klare. Ruben begynner og går for Kasugayama. Han klarte ikke å ta den. Jeg velger å prøve på det samme og feiler like brutalt. Filip går for Kiyosu og får første sin by. Ruben prøver seg igjen på samme by, og denne gangen får han den. Jeg prøver å skaffe meg Kumamoto og klarer det. Dette er eneste byen i denne fargen, så dette er tre sikre poeng. Etter noen runder er det bare to byer igjen midt på bordet. Nå begynner kampen om hverandres byer. Byer og poeng stjeles fram og tilbake. Til slutt klarer Filip å sikre seg Tokugawa-distriktet, og jeg og Ruben slåss nå om andreplassen. Vi ender med at Filip vinner. Ruben på andre og jeg selv til slutt.

 


 

Konklusjon

Dette er et enkelt, raskt og morsomt lite spill som passer i nesten alle situasjoner. Det kan spilles av to til seks spillere, og det burde ikke ta mer enn en halvtime å spille gjennom. Kortene og terningen har et vakkert og velvalgt utseende. Reglene er enkle, og det går fort å lære helt nye spillere dette spillet. Selv har jeg opplevd at det fint kan slenges på bordet uansett publikum. Både erfarne brettspillere og nybegynnere liker dette spillet. Dr Knizia treffer nok en gang spikeren på hodet.

Terningkast

 

 

#spillmagasinet #spill #gaming #gamer #brettspill #boardgame #brettbart #ageofwar #anmeldelse
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits