Topp 10 spill fra Gen Con 2016 

Det var mange spennende nyheter under Gen Con. Noen utmerket seg litt mer enn andre, og jeg synes at mine favoritter fortjener litt omtale. Vi begynner med plass nummer ti og beveger oss mot førsteplassen. Noen av spillene vil dere nok kjenne igjen fra tidligere innlegg om Gen Con, men noen av disse er helt nye. Alle spillene i denne listen har nå enten kommet ut eller kommer ut i løpet av dette året.

 

10: Mystic Vale

 Alderac Entertainment Group har gjennom tiden hatt noen spennende ideer. Jeg er ikke helt sikker på om jeg egentlig liker dette spillet, men det har en interessant spillmekanisme jeg ikke har sett brukt på denne måten før. Før jeg går inn på det, må jeg si litt om spillet. I dette spillet representer hver spiller en klan med druider. Disse prøver å beskytte naturen mot ondskapen som prøver å forderve den. Underveis vil spillerne få poeng for hvor godt de utfører jobben sin. Den som får flest poeng til slutt, vinner. Dette er et kortspill hvor du starter med en bestemt bunke kort og så anskaffer kort som supplerer de du har. Vi har jo hørt om tilsvarende mange ganger før, så hva gjør dette noe annerledes? Dette er ikke et deck building game (Domininon, DC Comic DBG, Legendary osv?). Nei, dette er er noe som heter «Card Crafting Game». Hva innebærer det? Du begynner med 20 kort, og bunken din blir ikke større, men kortene dine tilføyes egenskaper. Ved å bruke kortbeskyttere og gjennomsiktige kort, sånn som vi finner i blant annet Gloom, kan spilleren plasser tre kort sammen i én kortbeskytter. Disse danner ett kort. Etter hvert som spillet utvikler seg vil delene av de sammensatte kortene danne sterkere kort. Jeg er spent på hvordan dette fungerer i praksis og gleder meg til å se hva denne måten å spille kortspill på, vil skape i framtiden.

 

9: Potion Explosion!

 I dette spillet skal du fullføre formler til forskjellige eliksirer. For å klare dette trenger du først å skaffe deg stoffene som passer i sammenheng med formlene. Det ligger en rekke kuler i en dispenser, og du kan ta én kule hver runde. De resterende kulene vil så trille mot hverandre. Om to kuler av samme farge faller mot hverandre i den raden du nettopp tok fra, vil de «eksplodere», og du kan også ta dem også. Spillet virker morsomt og enkelt med flotte komponenter.

 

8: The Dragon & Flagon

 Jeg har allerede skrevet litt om dette spillet fra Stronghold Games. Hvorfor vant dette spillet en plass på lista? Jo, igjen er det spillmekaniske som trigger lysten min til å prøve det. I dette spillet kan du kaste kopper, knuse stoler, slenge deg gjennom rommet i en lysekrone, dra teppet vekk under beina til motstanderen din og faktisk ha fysisk komponenter som viser hvor og hvordan du gjør akkurat dette. Det høres morsomt ut, det! Med ni unike karakter og svært gode deler vil dette gi mye glede. Og hvis ikke det skulle holde, finnes det også mange alternative måter å spille spillet på.

 

7: Cry Havoc

 Cry Havoc er spill hvor du skal kontrollere områder. Fire store fraksjoner er i krig mot hverandre i dette Sci-Fi-strategispillet fra Portal Games. Spillet er asymmetrisk og bruker kort for å skape framdrift. Hver spiller styrer en av de fire fraksjonene som alle har unike egenskaper og enheter. Med 54 flotte figurer, et stort spillbrett og over hundre unike kort vil dette spillet har store muligheter for gjenspill. Vi har jo sett denne type spill før, men tror mekanismen kortene skaper, gir dette spillet en unik måte å gjøre dette enda en gang.

 

6: Terraforming Mars

 Jepp. Enda et Stronghold Games-spill jeg har snakket om før. Den røde planten er et yndet mål for dagens vitenskapsmenn. I dette spillet skal vi oppfylle NASAs våte drøm og gjøre den beboelig. Dette gjøres ved å skaffe MegaCredits, stål, titan, planter, energi og å skape varme. Etter hvert som du gjør planeten beboelig vil du få poeng for målene du når. Den som klarer å samle flest poeng når planeten er ferdig omformet, vinner. Spillet har et vakkert utseende, og det ser ut til å ha noen veldig gode spillmekanismer som gjør at du hele tiden må følge med på hva de andre spillerne rundt bordet gjør, hvis man ønsker å vinne.

 

5: Star Wars: Destiny

 Et spill fra Fantasy Flight Games satt i Star Wars-universet. Med en god blanding av terning og kort spiller du og motspilleren din som enten den lyse eller mørke siden av kraften. Dette er et samlespill hvor du må kjøpe flere boostere i håp om å få tak i alle kort og terninger. Da jeg hørte om dette spillet første gangen, ble jeg ikke veldig imponert og fikk ikke veldig lyst til å begynne med det, men etter å ha sett noen gjennomspillinger fra Gen Con, ser jeg mye potensiale i dette spillet. Raske runder og stor variasjon vil nok få mange til å ville spille dette igjen og igjen.

 

4: Legendary Encounters: Firefly Deck Building Game

 For de som liker DBG-spill er nok Legendary-spillene godt kjent. Upper Deck Entertainment har gjort disse spillene til et meget sterkt merkenavn. Jeg er en stor Firefly-fan (hva tenkte Fox da de avsluttet Firefly!?? No, really! I want to know!). Dette er et frittstående Lengendary-spill som bruker den gode og velkjente mekanismen disse spillene har, og plasserer Serenitys kjente karakterer som viktig kort i spillet. Det kombinerer et godt spill med fantastisk serie. «Everything?s shiny, Captain!»

 

3: New Angeles

 Det andre spillet som er gitt ut av Fantasy Flight Games på denne listen. New Angeles er et brettspill for fire til seks spillere, satt i Android-universet. Bare dét i seg selv burde gi det en plass på listen, men spillet har mange elementer som jeg synes høres spennende ut. Jeg er nok litt svak for spill hvor du ikke helt kan stole på de du spiller med. I dette spillet skal spillerne prøve å skaffe seg mest mulig kapital. Vinneren er den som har klart å få mest på slutten. Men det er ikke fullt så enkelt. Én av spillerne kan ende opp som en motstander som har andre krav til hvordan han/hun skal vinne spillet. Av det jeg har sett så langt virker spillet vakkert. Det er stort og vil ta en kveld å spille. Nettopp den type spill som jeg elsker å spille med vennen mine.

 

2: Scythe

 At jeg er svak for store, tunge og massive brettspill er nok ingen nyhet for de som kjenner meg. Scythe av Stonemaier Games er nettopp et sånt spill. Det er vakkert og fylt med interessante mekanismer som skaper store muligheter til å spille det igjen og igjen. Spillet er satt i et alternativt Øst-Europa. Året er 1920 og første verdens krig er nettopp over. Ut av asken prøver menneskene nå å bygge seg opp igjen. Dette er målet i dette spillet. Hvem klarer å bygge seg mest mulig opp før spillet er over? Dette virker som et litt tungt spill som krever litt tid å sette seg inn i, men så fort du har gjort det, tror jeg dette kommer til å bli spilt mye.

 

1: SeaFall

 Førsteplassen på lista er kapret av et Legacy-basert spill. Legacy-formatet finnes fra før av i en rekke spill. Fjorårets store hit var nok Pandemic Legacy. Hva går disse spillene ut på? Et Legacy-spill har permanente ting som oppstår underveis. Spillerne må skrive navn og andre ting på kort og brikker med penn. På brettet, kort og brikker vil det også bli klistret på permanente ting. Dette gjør at når spillet først har låst seg til en situasjon, kan det ikke endres etterpå. SeaFall er nok det ultimate Legacy-brettspillet. Det er utviklet av Legacy-formatets far, Rob Daviau, og utgitt av Plaid Hat Games. Så hva er SeaFall? Jo, dette er spill om det store, åpne hav, skatter, ære og sjøslag. Hver spiller representerer et firma som sender ut sine skip for å utforske verden mens de beveger seg ut mot den blå horisont. Spillet er delt inn i kapitler, og hvert kapittel tilsvarer én gjennomspilling. Det starter med en forhistorie og blir så fulgt av 15 kapitler. Hvordan du ligger an på slutten av hvert kapittel, avgjør ikke om du vinner eller taper, men gir en liten pekepinn på hvordan du ligger an i forhold til de andre spillerne. Siden dette spillet utvikler seg underveis, er det vanskelig å forutsi hva som kommer. Det er flere esker, historier og oppdrag i regelheftet som ikke skal ses på eller røres før noe i spillet ber deg om det. Gleder meg veldig til å spille dette, men ser at man bør nok finne noen faste å spille det med.

#spillmagasinet #spill #gaming #gamer #brettspill #boardgame #brettbart #games #tabeltop #nyheter #gencon

Én kommentar

Garden Gamer

01.09.2016 kl.07:01

Her var det sykt mye kult! :)

Skriv en ny kommentar

hits