Pandemic: the Cure

Dagen starter så fint. Du har nettopp helt deg en kopp nytraktet kaffe. Du har hatt en ferie som faktisk har gitt ny energi. Du tar en slurk og skal til å sette deg i sofaen. Aromaen fyller rommer i det du tar tak i fjernkontrollen og skrur på TV-en. Du trykker vilt gjennom kanalene mens du mister taket på kaffekoppen som nå er i fritt fall mot gulvet. Du har allerede rukket å dra mobiltelefonen opp av bukselommen og trykke «speed dial 1» før det smeller i gulvet og glovarm kaffe spruter ut over føttene dine. Samma det. Du rekker heller ikke å si noe før det svares på andre siden.
-Det er ute av kontroll! Bilen er på vei, så gjør deg klar.

4 farlige pandemier har brutt ut samtidig. Menneskeheten er i ferd med å bli utryddet. Tiden renner ut og kurene må bli funnet før det er for sent. Du er medlem av et team som prøver å kurere disse sykdommene. Gjør deg klar i til å spille Pandemic: the Cure.

Så hva er Pandemic: the Cure?

Dette er et enkeltstående samarbeidsspill for 2-5 spillere i Pandemic-serien spillere. Forskjellen fra det originale Pandemic-spillet er at the Cure er terningbasert mens originalspillet er mer kortbasert. Hver spiller får én av syv roller og tilhørende terninger til hver rolle. Ved hjelp av disse terningene skal spillerne flytte seg rundt på seks sykdomsinfiserte områder og prøve å utrydde sykdommene mens de leter etter en kur. Spillet er basert en god del på flaks ettersom nesten alle funksjoner er basert på kasting av terninger med seks sider. Disse terningene er imidlertid ikke vanlige Yatzy-terninger. Hver sykdom har sin terningfarge, og disse har unike sider i forhold til fargen. Hver av de syv rollene har også unike terninger med egne bilder på hver side av terningen. I tillegg til terningen som følger med, så er det også noen kort som hjelper deg. Dette gjør at spillet får mye variasjon, og man kan påvirke sannsynligheten for terningens utfall. Spillet er kanskje enkelt ut ved første øyekast, men er utfordrende må mestre. Det er tre måter å tape på, men bare én måte å vinne på. Du vinner ved å kurere alle de fire sykdommene. Du taper hvis det blir for mange utbrudd, for rask smittespredning eller hvis for mange blir smittet samtidig. Du har (heldigvis?) muligheten til å justere vanskelighetsgraden før du starter en runde.

Hvordan gikk det da jeg og vennene mine spilte?

Vi sitter rundt det lille kjøkkenbordet til en kompis. Fem gutter som gleder seg til å se om vi får dette til. Første runde starter vi med standard vanskelighetsgrad. Min rolle er «Generalist». De andre har rollene «Researcher», «Dispatcher», «Scientist» og «Containment spesialist». Det starter veldig bra, og vi finner den første kuren allerede før vi har kommet to runder rundt bordet. Men så går det galt. Noen uheldige terningkast fører til at vi får det første utbruddet. Når nestemann kaster, får også han utbrudd på samme sted, noe som starter en kjedereaksjon. Plutselig har vi fått tre utbrudd til! Nervene spenner seg, og diskusjonene om hva vi kan gjøre for å klare dette, slenges fram og tilbake. Da tredjemann også ender opp med å rulle utbrudd, må innse at vi har tapt. Den nye kjedereaksjonen ender med fem utbrudd på ett kast. To flere enn vi hadde råd til. Vi mislyktes, og menneskeheten går under.

Vi prøver igjen. Denne gangen spiller jeg «Medic» og de andre er «Contingency planner», «Researcher», «Dispatcher» og «Scientist». Denne gangen klarte vi å holde områdene mer fri for smittede personer og på den måten holdt vi utbruddene nede. Men nok en gang tar spillet en U-sving. Vi hadde kurert tre sykdommer og alt så veldig bra ut. Vi hadde begynt å samle inn det vi trengte for å finne den siste kuren. «Scientisten» vår var veldig uheldig klarte å få dårlige kast hver gang han prøvde å finne en kur. Smittespredningen beveger seg raskt oppover, og vi er i ferd med å tape nok en gang. Vi tåler ikke en smittespredning på mer enn to hakk da han endelig klarer å finne en kur. Vi har kurert alle sykdommene! Menneskeheten er reddet enn så lenge.

Konklusjon:

Pandemic: the Cure er genialt lite spill. Reglene er lette å lære, og spillet er lett å sette opp. Kvaliteten på det som følger med i esken er av høy kvalitet. Det skaper mye spillglede og tester evnen til å samarbeide med andre. Fordi det er et samarbeidsspill, er det ikke egnet for dårlige vinnere. Det er derimot godt egnet for så å si alle andre. En ekstra bonus er alle de morsomme og interessante samtalene spillets tema setter i gang.

Jeg synes ofte at terningspill er for avhengig av flaks, men Pandemic: the Cure har noen gode løsning på nettopp dette.

Anbefales på det sterkeste.

Terningkast:


#spillmagasinet #spill #gaming #gamer #brettspill #boardgame
 

 

2 kommentarer

Garden Gamer

25.02.2016 kl.20:58

Fin omtale! Vi har hatt mange kule runder med dette spillet:)

Kristian

25.02.2016 kl.23:35

Endelig noen som dekker brettspill.

Fin omtale!

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits